Ethical considerations in practitioner research - Karamatsouki, Marilena (Murmurations: Journal of Transformative Systemic Practice, 2024)
Systemic psychotherapists and practitioner researchers face various ethical considerations, with which they have to engage critically and reflexively. In this paper I discuss some of these considerations, which include participants’ agreement to take part in the research, the power in play that exists in the relationship between practitioner researcher and participants, writing ethically and including participants’ voices in the research, the practitioner researcher’s ethical standards of care, to name a few. Having these considerations in mind and talking openly about it with my clients helped me navigate through the complexities of relational ethics. My writing in general is mixed with relational ethics, in order to offer readers another perspective on how we can conduct therapy and relationally reflexive practitioner research. In this way, I hope this paper will serve as a tool for other practitioners to make sense of the world of practitioner research and bridge the gap between research and practice. Περίληψη (Ελληνικά) Οι συστημικοί ψυχοθεραπευτές και ερευνητές αντιμετωπίζουν διάφορους ηθικούς προβληματισμούς, τους οποίους χρειάζεται να διαχειριστούν με κριτική και αναστοχαστική σκέψη. Σε αυτό το άρθρο αναφέρω κάποιους από αυτούς τους προβληματισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη συμφωνία των συμμετεχόντων να συμμετάσχουν στην έρευνα, τη δυναμική που υπάρχει στη σχέση μεταξύ ερευνητή και συμμετεχόντων, το πώς να γράφει κανείς με έναν ηθικό τρόπο ώστε να συμπεριλαμβάνει τις φωνές των συμμετεχόντων στην έρευνα, καθώς και την αυτοφροντίδα του ερευνητή με βάση την ηθική. Αυτό που με βοήθησε να διαχειριστώ την πολυπλοκότητα της σχεσιακής ηθικής ήταν το να έχω αυτούς τους προβληματισμούς στο νου μου και να τους συζητώ ανοιχτά με τους θεραπευόμενούς μου. Σε γενικές γραμμές στα γραπτά μου συμπεριλαμβάνω τη σχεσιακή ηθική, ώστε να προσφέρω στους αναγνώστες μια άλλη προοπτική του πώς μπορεί να διεξαχθεί η ψυχοθεραπεία και η έρευνα που είναι προσανατολισμένη στο σχεσιακό αναστοχασμό. Με αυτό τον τρόπο, ελπίζω αυτό το άρθρο να λειτουργήσει ως εργαλείο για άλλους επαγγελματίες ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο της έρευνας μέσα από την πρακτική και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ έρευνας και πρακτικής.